Ελαιοτουρισμός στην Πελοπόννησο

  Οι ελαιο-περιηγήσεις στην Πελοπόννησο προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσετε τα εκπληκτικά τοπία και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Σε αυτή η γραφική περιοχή της νότιας Ελλάδας καλλιεργούνται ελαιόδεντρα εδώ και αιώνες, παράγοντας μερικά από τα καλύτερα ελαιόλαδα του κόσμου.…

with rows of silvery-green trees stretching into the distance.

 

Οι ελαιο-περιηγήσεις στην Πελοπόννησο προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσετε τα εκπληκτικά τοπία και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Σε αυτή η γραφική περιοχή της νότιας Ελλάδας καλλιεργούνται ελαιόδεντρα εδώ και αιώνες, παράγοντας μερικά από τα καλύτερα ελαιόλαδα του κόσμου. Μια περιήγηση στην Πελοπόννησο είναι ένας ευχάριστος τρόπος για να μάθετε για την καλλιέργεια της ελιάς, την ελαιοσυγκιμιδή  και την παραγωγή του ελαιόλαδου απολαμβάνοντας την ελληνική ύπαιθρο.

Η Πελοπόννησος είναι ένας ευλογημένος τόπος γεμάτος από αρχαία ιστορία, με πολλούς από τους πιο διάσημους μύθους και θρύλους της ελληνικής μυθολογίας να βρίσκονται εδώ. Η περιοχή είναι επίσης διάσημη για τις εκπληκτικές παραλίες, τα απόκρημνα βουνά και τις γοητευτικές μικρές πόλεις, καθιστώντας την ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν ένα μείγμα περιπέτειας, χαλάρωσης και πολιτισμού.

Αφού γίνει η συλλογή του καρπού, οι ελιές, μεταφέρονται σε ένα από τα πολλά ελαιοτριβεία της περιοχής, όπου επεξεργάζονται σε ελαιόλαδο. Πολλά από τα ελαιοτριβεία στην Πελοπόννησο λειτουργούν ακόμα με παραδοσιακές μεθόδους, όπως η χρήση μεγάλων μυλόπετρων για να συνθλίψουν τις ελιές, αλλά υπάρχουν και τελευταίας τεχνολογίας ελαιοτριβεία που εξασφαλίζουν μία εξαιρετική ποιότητα ελαιόλαδου.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν την διαδικασία της παραγωγής του λαδιού στο ελαιοτριβείο και να μάθουν για τα διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.

Ένα από τα σημαντικότερα και διασκεδαστικά στάδια  κάθε ξενάγησης είναι η ευκαιρία να γευτείτε και το διάσημο ελαιόλαδο της περιοχής. Το ελαιόλαδο που παράγεται στην Πελοπόννησο φημίζεται για την υψηλή ποιότητα και την πλούσια γεύση του. Οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν τις διάφορες ποικιλίες ελαιολάδου που παράγονται σε κάθε περιοχή και να μάθουν για τους παράγοντες που επηρεάζουν τη γεύση και την ποιότητα του ελαιολάδου.

7 19yfD - Gastronomy Tours
Ελαιοκομιδή

Παράλληλα με τις ελαιο-ξεναγήσεις στην Πελοπόννησο προσφέρεται επίσης η ευκαιρία να εξερευνήσετε την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Πολλές από τις μικρές πόλεις και τα χωριά της περιοχής έχουν μακρά ιστορία της ελαιοκαλλιέργειας και οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν για τις τοπικές παραδόσεις και τα έθιμα που έχουν αναπτυχθεί γύρω από αυτή τη σημαντική καλλιέργεια.

Η περιοχή φιλοξενεί επίσης πολλούς αρχαίους αρχαιολογικούς χώρους, όπως τα περίφημα ερείπια των Μυκηνών, της Επιδαύρου και της Ολυμπίας. Αυτοί οι χώροι προσφέρουν μια συναρπαστική ματιά στην αρχαία ιστορία της Ελλάδας και είναι ένα must-see για κάθε επισκέπτη της περιοχής.

Olive grove
Αιωνόβιος ελαιώνας

Η Πελοπόννησος είναι επίσης γνωστή για τις όμορφες παραλίες και το εκπληκτικό φυσικό τοπίο. Οι επισκέπτες σε μια περιήγηση σε ελαιώνες και ελαιοπαραγωγούς μπορούν να αφιερώσουν χρόνο για να εξερευνήσουν τα πολλά μονοπάτια πεζοπορίας της περιοχής, να απολαύσουν μια βουτιά στα κρυστάλλινα νερά του Αιγαίου αλλά και του Ιονίου πελάγους ή απλά να χαλαρώσουν σε μια από τις πολλές όμορφες παραλίες. Η περιοχή φιλοξενεί επίσης πολλές γοητευτικές μικρές πόλεις και χωριά, όπου οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν την τοπική κουζίνα και να απολαύσουν τη ζεστή φιλοξενία.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι εκδρομών σε ελαιοπαραγωγούς στην Πελοπόννησο, από μονοήμερες μέχρι πολυήμερες εκδρομές. Ορισμένες ξεναγήσεις επικεντρώνονται κυρίως στην καλλιέργεια και παραγωγή ελιάς, ενώ άλλες προσφέρουν μια πιο ολοκληρωμένη ματιά στην πολιτιστική κληρονομιά και τη φυσική ομορφιά της περιοχής. Πολλές ξεναγήσεις περιλαμβάνουν επίσης διαμονή και γεύματα, διευκολύνοντας τους επισκέπτες να βυθιστούν πλήρως στην τοπική κουλτούρα και τον τρόπο ζωής.

Συνολικά, μια περιήγηση σε ελαιώνες και ελαιοπαραγωγούς στην Πελοπόννησο είναι μια αξέχαστη εμπειρία που προσφέρει ένα μοναδικό μείγμα ιστορίας, πολιτισμού και φυσικής ομορφιάς. Αν είτε είστε λάτρης του φαγητού, λάτρης της ιστορίας, ή απλά ψάχνετε για μια χαλαρωτική απόδραση, μια περιήγηση με την ελιά στην Πελοπόννησο είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει μοναδική απόλαυση.

Παρακάτω θα βρείτε μία μικρή λίστα από ελαιοπαραγωγούς της Πελοποννήσου, μέλη της κοινότητας του Gastronomy Tours, που σας προτείουμε να επισκεφθείτε:

Melas Epidauros olive oil domain

Oilympian Koufolias olive oil mill

Ben Olive mill

Kotsonis estate

Evonymon

Elladiko

Subscribe to our Newsletter

LOOKING FOR GREAT IDEAS TO BUILD YOUR HOLIDAY AROUND?