...

Στο τραπέζι με την Αντζελίνα Kαλογεροπούλου, Two Minutes Angie

Η Σαρακοστή είναι μια ελληνική περίοδος νηστείας που διαρκεί 40 ημέρες και αρχίζει 7 εβδομάδες πριν την Κυριακή του Πάσχα. Η Σαρακοστή είναι μια αρχαία παράδοση που ασκεί η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία χρονολογείται από τον 4ο αιώνα.Κατά τη διάρκεια της…

||||

Η Σαρακοστή είναι μια ελληνική περίοδος νηστείας που διαρκεί 40 ημέρες και αρχίζει 7 εβδομάδες πριν την Κυριακή του Πάσχα. Η Σαρακοστή είναι μια αρχαία παράδοση που ασκεί η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία χρονολογείται από τον 4ο αιώνα.
Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, οι Έλληνες απέχουν από την κατανάλωση ζωικών προϊόντων όπως κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά και ψάρια, εκτός από τα Σαββατοκύριακα. Η Σαρακοστή είναι μια εποχή προβληματισμού και στοχασμού για το νόημα της ανάστασης του Χριστού και ευκαιρία να γιορτάσουμε με την οικογένεια.
Είναι καιρός για επίσκεψη στην εκκλησία και νηστεία από γεύματα που περιέχουν κόκκινο αίμα (κρέατα, πουλερικά) και τα προϊόντα τους (γάλα, τυρί, αυγά κ.λπ.), καθώς και ψάρια και οστρακοειδή. Ακόμη και το ελαιόλαδο και το κρασί απαγορεύονται σε ορισμένες ημέρες, ενώ το ψάρι επιτρέπεται σε άλλες, όπως την Κυριακή των Βαΐων πριν το Πάσχα).


Η Αντζελίνα  Καλογεροπούλου μας ετοίμασε δύο συνταγές  για την περίοδο της Σαρακοστής αποκλειστικά για το Gastronomy Tours.

Ταραμοσαλάτα
με λάδι του συνεργάτη μας Ben Olive Mill

IMG 1525 1 1 - Gastronomy Tours

Τα υλικά

2-2 ½  φλυτζάνια ελαιόλαδο ΒΕΝ 
2-3 φέτες ψωμί μουλιασμένο και καλά στυμμένο
½ ξηρό κρεμμύδι περασμένο στο μούλτι με 2-3 κουταλιές της σούπας νερό
1 ½ λεμόνι στυμμένο
150 γραμμάρια λευκό ταραμά
1 κουταλάκι τρίμα αυγοτάραχου

Συνταγή

  • Χτυπάμε στο μπλέντερ μόνο του τον ταραμά για πέντε λεπτά. Ίσως χρειαστεί με μικρή σπάτουλα να κατεβάσουμε στον πάτο του μπλέντερ μια-δυο φορές τον ταραμά για να χτυπηθεί καλά και να μην μείνει στα τοιχώματα του κάδου.
  • Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και χτυπάμε πέντε λεπτά ακόμα.
  • Προσθέτουμε το ψωμί, 1-2 κουταλάκια του γλυκού κρεμμύδι με το νεράκι του και το ελαιόλαδο και χτυπάμε για 5-8 λεπτά. Αν χρησιμοποιήσουμε τρίμα αυγοτάραχου το προσθέτουμε και αυτό τώρα.
  • Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε περισσότερο ελαιόλαδο αν είναι έντονο το κρεμμύδι ή ο ταραμάς ή λεμόνι αν μας αρέσει πιο ξινή η ταραμοσαλάτα.
  • Σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί ραντισμένο με ελαιόλαδο , φρυγανισμένες πίτες ή κριτσίνια

Κριθαρότο με γαρίδες
και ούζο Ηδονικό του συνεργάτη μας της Οινοποιίας Κώστα Λαζαρίδη

IMG 1544 2 - Gastronomy Tours

Τα υλικά

½ πακέτο κριθαράκι, χονδρό
½ φλυτζάνι ελαιόλαδο20 νωπές ή κατεψυγμένες γαρίδες καθαρισμένες με την ουρά τους (κρατάμε τα κεφάλια για να κάνουμε το ζωμό, αν είναι κατεψυγμένες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο ζωμό)
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο
10 ντοματίνια κομμένα κάθετα στη μέση
1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε κυβάκια
1 καυτερή πιπερίτσα τσίλι ψιλοκομμένη, προαιρετικά
Αλάτι και πιπέρι, πάπρικα γλυκιά
2+2 σφηνάκια ούζο ΗΔΩΝΙΚΟ
Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή σχοινόπρασσο για διακόσμηση

Η Συνταγή

  • Πλένουμε και καθαρίζουμε τις γαρίδες αφαιρώντας τα κεφάλια και το κέλυφός τους. Κρατάμε μόνο τις ουρές πάνω στη γαρίδα.
  • Βράζουμε τα κελύφη και τα κεφάλια της γαρίδας με ένα λίτρο νερό για 45 λεπτά. Σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό και μερικά κεφάλια για διακόσμηση.
  • Σε βαθιά κατσαρόλα , βαθύ τηγάνι ή γουόκ ζεσταίνουμε καλά το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις γαρίδες για 3-4 λεπτά με τη μία σκελίδα σκόρδο (κομμένη στη μέση). Σβήνουμε με δύο σφηνάκια ούζο. Τις μεταφέρουμε σε πιάτο με το ζουμάκι τους.
  • Στο ίδιο σκεύος ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε για πέντε λεπτά τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τις πιπεριές , τα ντοματίνια και το σκόρδο και το κριθαράκι, ωμό από το πακέτο. Ανακατεύουμε καλά αλατοπιπερώνοντας. Μόλις στεγνώσει το κριθαράκι σβήνουμε με το ούζο.
  • Από εδώ και μπρός ακολουθούμε την τεχνική του ριζότο προσθέτοντας δηλαδή σταδιακά το ζωμό της γαρίδας στο κριθαράκι και περιμένοντας να απορροφηθεί πριν προσθέσουμε ξανά μέχρι να τελειώσει ο ζωμός. Αν «κρατάει» ακόμα το κριθαράκι προσθέτουμε βραστό νερό.
  • Σε 20 περίπου λεπτά το κριθαρότο είναι έτοιμο, όμορφα χυλωμένο αλλά όχι στεγνό. Τότε προσθέτουμε τις γαρίδες με το ζουμάκι τους, μια κουταλιά φρέσκο βούτυρο ή λίγο επιπλέον ελαιόλαδο , ανακατεύουμε , διακοσμούμε με τα βρασμένα κεφάλια από τις γαρίδες , ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγη πάπρικα και σερβίρουμε με το σκεύος ή σε πιατέλα με φρέσκο πιπέρι δίπλα.
  • Προσοχή το κριθαρότο όπως και το ριζότο δεν περιμένει, πρέπει να σερβιριστεί καυτό.

Subscribe to our Newsletter

LOOKING FOR GREAT IDEAS TO BUILD YOUR HOLIDAY AROUND?