Πελάτες κάθονται σε εστιατόριο την πρώτη μέρα της άρσης των περιορισμών στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας. Ο μέγιστος αριθμός είναι δέκα άτομα ταυτόχρονα.
Γεύματα διάσημων σεφ κατόπιν παραγγελίας στο σπίτι, οδηγίες μαγειρικής μέσω Instagram και κουτιά εκλεκτών τοπικών προϊόντων μέσω ταχυδρομείου είναι κάποιες από τις καινοτομίες που πρόκειται να επικρατήσουν μετά το πέρασμα της πανδημίας, δίνοντας ανάσα ζωής στον τομέα της εστίασης, σύμφωνα με έρευνα του CNN.
Η σταδιακή άρση των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, που συντελείται σε Πολιτείες των ΗΠΑ αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου, δίνει μία πρόγευση των συνθηκών υγιεινής που θα εφαρμόζονται εφεξής. Στο εστιατόριο «Yardbird» του Χονγκ Κονγκ, υπάλληλος καταγράφει τη θερμοκρασία των πελατών στην είσοδο, με την αίθουσα να φιλοξενεί το ήμισυ των πελατών σε σχέση με τις εποχές πριν από την πανδημία. Οι σερβιτόροι φορούν μάσκες, όπως και το προσωπικό στην κουζίνα.
Στις ΗΠΑ, ο τομέας της εστίασης αποτέλεσε ανέκαθεν αντικείμενο αυστηρής ρύθμισης. «Η βιομηχανία της εστίασης υπόκειται σε αυστηρούς κανόνες εδώ και δεκαετίες. Την ίδια ώρα, τηρούμε ευλαβικά κάθε σύσταση της υπηρεσίας ελέγχου λοιμώξεων και των άλλων υγειονομικών αρχών. Υποχρέωση των εστιατορίων είναι η μετατροπή των συστάσεων αυτών σε βιώσιμους κανόνες λειτουργίας», λέει ο Λάρι Λιντς, ανώτατο στέλεχος της Εθνικής Οργάνωσης Εστιατόρων των ΗΠΑ.
Η πρώτη σημαντική αλλαγή στα εστιατόρια θα αφορά τη χωρητικότητα σε πελάτες. Για τη διατήρηση ασφαλών αποστάσεων, τα καταστήματα αυτά θα πρέπει να μειώσουν τα καθίσματά τους κατά 50%, ενώ στους πάγκους θα επιτρέπονται μόνο ένα ζευγάρι σε κάθε άκρο ή μία παρέα τεσσάρων ατόμων στη μέση του πάγκου. Σε τραπέζια δύο ατόμων, οι κανόνες θα υποχρεώνουν τους πελάτες να κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλο, καθώς αυτό θεωρείται ασφαλέστερο για τον σερβιτόρο, ο οποίος δεν θα χρειάζεται να ελίσσεται ανάμεσα στα καθίσματα για να φθάσει τους πελάτες του.
Άλλο πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί, είναι το γεγονός ότι πολυσύχναστοι διάδρομοι, όπως αυτοί που οδηγούν στην κουζίνα ή τις τουαλέτες, θα πρέπει να μένουν ελεύθεροι, αποκλείοντας τα τραπέζια κοντά σε αυτούς. Για την τήρηση αποστάσεων, η ευκρινής σηματοδότηση των χώρων θα αποδειχθεί κρίσιμη στο μέλλον.
Μόνο με ευανάγνωστα σήματα, όπως αυτά για τα μέτρα πυροπροστασίας, θα μπορέσουν τα εστιατόρια να πείσουν τους πελάτες ότι τηρούν τους κανόνες ασφάλειας. Κάποιοι χώροι εστίασης εξετάζουν την τοποθέτηση χωρισμάτων από πλεξιγκλάς γύρω από τραπέζια που βρίσκονται σε «επικίνδυνα» σημεία, όπως κοντά στους διαδρόμους εξόδου ή κοντά στο ταμείο ή το μπαρ. Κάθε λεπτομέρεια πρέπει να ληφθεί υπόψη, όπως η τακτική απολύμανση κοινόχρηστων χώρων, αλλά και της κουζίνας, καθώς και τα ζητήματα ασφάλειας του προσωπικού.
Πολλοί εστιάτορες μελετούν την αξιοποίηση μαχαιροπίρουνων μιας χρήσης, καθώς και την αφαίρεση του αλατοπίπερου από το τραπέζι, με τους σερβιτόρους να το προσφέρουν μόνο εφόσον το ζητήσει ο πελάτης, που θα μπορεί να εξασφαλίζει δωρεάν μάσκα και γάντια, πάλι αν το επιθυμεί. Την ίδια ώρα, η τάση προς την κατάργηση μετρητών, ως φορείς μικροβίων, θα δώσει νέα πνοή στις ανέπαφες πληρωμές μέσω έξυπνων τηλεφώνων ή καρτών.
Πηγή: kathimerini.gr