Do you know how honey is produced and how important are bees for agriculture?

Στα Βουνά και στα Λαγκάδια

Ήπειρος: Ιωάννινα και Ζαγοροχώρια Της Μαρίλιας Πιπέρογλου Η Ήπειρος αποτελείται από τέσσερις Νομούς: Άρτα, Θεσπρωτία, Ιωάννινα και Πρέβεζα. Η Πίνδος είναι η μεγαλύτερη οροσειρά στην Ελλάδα και διασχίζει ολόκληρη την Ήπειρο από Βορρά προς Νότο. Είναι μια ορεινή περιοχή, με σκληρές κλιματικές…

||||

Ήπειρος: Ιωάννινα και Ζαγοροχώρια

Της Μαρίλιας Πιπέρογλου

Η Ήπειρος αποτελείται από τέσσερις Νομούς: Άρτα, Θεσπρωτία, Ιωάννινα και Πρέβεζα.

Η Πίνδος είναι η μεγαλύτερη οροσειρά στην Ελλάδα και διασχίζει ολόκληρη την Ήπειρο από Βορρά προς Νότο. Είναι μια ορεινή περιοχή, με σκληρές κλιματικές συνθήκες, με ένα πολύ πλούσιο φυσικό τοπίο και μια τραχιά αλλά γενναιόδωρη ανθρώπινη φύση που θα σας κερδίσει και δεν θα θέλετε να αποχωριστείτε ποτέ! Μια περιοχή που έχει δώσει σημαντικούς ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους έγιναν εθνικοί ευεργέτες.

Τα Ιωάννινα είναι η πρωτεύουσα της Ηπείρου. Χτισμένα στις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας διαθέτει ένα εντυπωσιακό φρούριο και παλιά πόλη, παραδοσιακή αργυροτεχνία και έναν πλούτο πολιτιστικών και εκπαιδευτικών χώρων, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου.

Το Κάστρο και ο πεζόδρομος της όχθης της λίμνης είναι πολύ εντυπωσιακά  καθώς και το νησί της Κυρά Φροσύνης στη μέση της λίμνης, με τεκμήρια της οθωμανικής περιόδου, πλακόστρωτα δρομάκια και εστιατόρια που προσφέρουν τοπικές σπεσιαλιτέ. Μπορείτε να δοκιμάσετε καραβίδες με σάλτσα σκόρδου από καρύδι, βατραχοπόδαρα και πέστροφα σε βούτυρο.

Το κέντρο των Ιωαννίνων έχει υπέροχη νυχτερινή ζωή με πολλά μπαρ και καφέ και εξαιρετικό φαγητό. Είναι επίσης ένας παράδεισος για όσους τους αρέσουν τα γλυκά: μια μεγάλη ποικιλία γλυκών με βάση τη ζύμη, το βούτυρο, τους ξηρούς καρπούς και το σιρόπι, όλα χρονολογούνται από αιώνες στη μαγειρική ιστορία της Ελλάδας.

Ένα ιδιαίτερο πιάτο των Ιωαννίνων είναι το χέλι με φύλλα δάφνης. Τα φιλέτα χελιού τοποθετούνται σε κυρτά κεραμικά πλακίδια με φύλλα δάφνης που καλύπτονται και σφραγίζονται με ζύμη, έτσι τα φύλλα δάφνης δίνουν το άρωμά τους στο ψάρι.

Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο Σπήλαιο Περάματος στα περίχωρα της πόλης: ένα από τα πιο εντυπωσιακά σπήλαια στην Ελλάδα και την Ευρώπη με εντυπωσιακούς σχηματισμούς. Η υπόγεια διαδρομή είναι ανοιχτή στους επισκέπτες και έχει μήκος 1100 μέτρα.

Ταξιδεύοντας βόρεια των Ιωαννίνων προς την περιοχή των Ζαγοροχωρίων θα ανακαλύψετε 46 πανέμορφα χωριά που βρίσκονται στις πλαγιές της Πίνδου. Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι η πέτρινη αρχιτεκτονική των σπιτιών και των εκκλησιών και τα τοξωτά πέτρινα γεφύρια στα ποτάμια που τη διαρρέουν. Η περιοχή έχει μεγαλώσει τους καλύτερους μαστόρους πέτρας στην Ελλάδα, ενώ τα περισσότερα χωριά προστατεύονται πλέον ως μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς με πολλά σπίτια να έχουν αναστηλωθεί για να λειτουργούν ως ξενώνες.

Το φαράγγι του Βίκου είναι ένα προστατευόμενο φυσικό πάρκο λόγω της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας του, ενώ η «Βάλια Κάλντα» (ζεστή κοιλάδα) προσφέρει όμορφες ευκαιρίες πεζοπορίας. Ο ποταμός θεωρείται ένας από τους καθαρότερους στην Ευρώπη και αποτελεί μέρος του φυσικού πάρκου. Από τα πολυάριθμα χωριά θα επισήμαινα ιδιαίτερα: Βίτσα, Μονοδένδρι, Αρίστη, Πάπιγκο, Κήποι. Θα πρέπει επίσης να κάνετε τον περίπατο στη Σκάλα Βραδέτου, ένα πετρόχτιστο μονοπάτι που ενώνει δύο μικρά χωριά (Βραδέτο, Καπέσοβο) που θα σας δώσει την καλύτερη εμπειρία της συγκοινωνίας της παλαιάς εποχής. Για φαγητό θα πρότεινα το χωριό Άνω Πεδινά.

Η Ήπειρος είναι επίσης ο παράδεισος για τις πίτες και μια συνολικά πλούσια γαστρονομία: 31 πίτες έχουν τεκμηριωθεί σε μόλις 15-χωριά της Ηπείρου. Νοικοκυρές τις φτιάχνουν για να καλωσορίσουν τους επισκέπτες, να ταΐσουν τεχνίτες και εργάτες αλλά και ως παραλλαγή της καθημερινής μαγειρικής.Από πλευράς γαστρονομίας μήν παραλείψετε να δοκιμάσετε γνωστές και κλασσικές πίτες της περιοχής όπως τις παρακάτω:

1) Αλευρόπιτα: μια πίτα καλωσορίσματος για τους καλεσμένους με αλεύρι, γάλα, αυγά, βούτυρο και τυρί φέτα. Καταναλώνεται ζεστό εκτός φούρνου.

2) Πισπιλίτα ή Μπλατσαριά: πίτα με διάφορα άγρια ​​χόρτα και αλεσμένο καλαμπόκι (στη θέση του φύλλου), τυρί, τραχανά, ελαιόλαδο και βούτυρο. Τα άγρια ​​χόρτα αντικαθίστανται από τσουκνίδες σε ορισμένες περιπτώσεις.

3) Κασιάτα: μια πλούσια πίτα με βάση το φύλλο που θυμίζει τυρένιο μιλφέιγ.

 4) Μιντίτα: αλμυρή κολοκυθόπιτα με αλεσμένο καλαμπόκι, τραχανά, φέτα, βούτυρο και ελαιόλαδο.

5) Στριφτί: «στριφτή πίτα» με φύλλο, πράσο, τραχανά, φέτα, βούτυρο και ελαιόλαδο.

6) Και η πιο ξεχωριστή από όλες τις πίτες: «πίτα με ζιγούρι» μια κρεατόπιτα που φτιάχνεται με κρέας από αρνί που έχει ωριμάσει για τον εορτασμό της αποκριάς. Πολλές στρώσεις φύλλου, το προμαγειρεμένο και αποστεωμένο κρέας ανακατεμένο με «τραχανά», αυγά, γάλα και αρωματικά βότανα.

7) «Γαλατόπιτα» (Γαλατόπιτα): γλυκιά πίτα φτιαγμένη με φύλλο, αυγά, βούτυρο και γάλα.

Σε μερικά χωριά των Ζαγοροχωρίων θα βρείτε και αγριογούρουνο φούρνου με κρασί και αρωματικά βότανα τον χειμώνα.

Λαχανικά και χόρτα: οι πλαγιές της Πίνδου είναι πολύ πλούσιες σε άγρια ​​χόρτα και αρωματικά βότανα που δίνουν μοναδική γεύση στο αρνί και το κατσικίσιο κρέας. Τα περισσότερα από αυτά τα χόρτα χρησιμοποιούνται σε πίτες ή άλλα τοπικά φαγητά: Σέσκουλα, παπαρουνόφυλλα, αγριοσέσκουλα, ζοχοί, τσουκνίδες, σπανάκι, άγρια καρότα, λάπαθα, καυκαλήθρες.

We love travelling

GASTRONOMY IS AN EXPERIENCE. BE SURE TO BOOK YOUR GASTRONOMIC TOUR WITH US TODAY.

Subscribe to our Newsletter and

Get Discounts to Gastronomy Tours featured partners

LOOKING FOR GREAT IDEAS TO BUILD YOUR HOLIDAY AROUND?