...

Με το βλέμμα στραμμένο στο αμπέλι

Διανύοντας την ομορφότερη, αλλά και δυσκολότερη περίοδο του χρόνου για εμάς τους οινοποιούς, την εποχή του τρύγου, και όσο και αν η κούραση μας καταβάλει, θυμίζουμε στον εαυτό μας πόσο τυχεροί είμαστε που μπορούμε να απολαμβάνουμε τα δώρα που απλόχερα μας δίνει…

|
logo boutari - Gastronomy Tours

Διανύοντας την ομορφότερη, αλλά και δυσκολότερη περίοδο του χρόνου για εμάς τους οινοποιούς, την εποχή του τρύγου, και όσο και αν η κούραση μας καταβάλει, θυμίζουμε στον εαυτό μας πόσο τυχεροί είμαστε που μπορούμε να απολαμβάνουμε τα δώρα που απλόχερα μας δίνει η φύση! Τα αρώματα των καρπών της κατακλύζουν αυτές τις ημέρες τους χώρους των οινοποιείων μας δίνοντας μια έντονη πινελιά αισιοδοξίας στο «μουντό τοπίο» των ημερών.

Τα πρώτα δείγματα της σοδειάς 2020 είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά.

Ξεκινώντας από την Αττική και το Κτήμα της Ρωξάνης Μάτσα, o τρύγος μας διήρκεσε από τις 6/8 μέχρι τις 4/9. Τρυγήθηκαν κατά σειρά τα Sauvignon Blanc, Μαλαγουζιά, Ροδίτης, Syrah, Ασύρτικο και Σαββατιανό. Τα σταφύλια ήταν απολύτως υγιή, ιδιαίτερα αρωματικά και τραγανά προϊδεάζοντάς μας για μια καλή χρονιά. Το κρασί από τη Μαλαγουζιά έχει αποζυμώσει εδώ και μερικές μέρες και χαρακτηρίζεται από αρωματική εξωστρέφεια, πολυπλοκότητα, καθώς και πλούσιο σώμα. Το Σαββατιανό, καθώς και οι οινοποιήσεις χωρίς θειώδη από τις ποικιλίες Ροδίτη και Syrah βρίσκονται στο στάδιο της ζύμωσης πλημυρίζοντας το οινοποιείο με αρώματα φρούτων και ανθέων. Η παρατεταμένη εκχύλιση επιλεγμένων γλευκών, όπως επίσης και οι αυθόρμητες ζυμώσεις σε ευρεία κλίμακα με χρήση της ιθαγενούς ζυμοχλωρίδας των σταφυλιών, αποτέλεσαν μέρος των πειραματικών μας οινοποιήσεων. Πραγματικά, αδημονούμε για τα πρώτα αποτελέσματα!

Στη Σαντορίνη ο τρύγος ξεκίνησε στις 10/8 με τα αθήρια του κτήματος, ενώ από 13/8 μέχρι και 25/8 τρυγήθηκαν τα ασύρτικα ανάλογα με την περιοχή και τον δείκτη ωρίμανσής τους. Από τις 26 έως 27/8 τρυγήθηκαν τελευταία τα αηδάνια του κτήματος. Οι αποδόσεις επανήλθαν στα φυσιολογικά επίπεδα, ενώ ποιοτικά φαίνονται πολύ καλά τα αποτελέσματα.

Στο κτήμα μας στο Σκαλάνι, τα αμπέλια πλέον έχουν μπει στο στάδιο της καλής παραγωγής μετά την αναμπέλωση και παρουσιάζουν υψηλή παραγωγικότητα. Θέτοντας ως στόχο μόνο την άριστη ποιότητα προχωρήσαμε σε αυστηρό πράσινο τρύγο ώστε να μειώσουμε το φορτίο των πρέμνων και να πετύχουμε μία άκρως ποιοτική και ομοιόμορφη ωρίμανση. Ο τρύγος ξεκίνησε στις 19/8 με το chardonnay που φαίνεται να είναι εξαιρετικό. Στη συνέχεια τρυγήθηκε το Βιδιανό στις 26/8, ενώ ακολούθησε η Malvasia και η Βηλάνα. Το Μοσχάτο φέτος τρυγήθηκε και αφέθηκε στον ήλιο να λιαστεί ενώ περιμένουμε ένα εξαιρετικό γλυκό λιαστό κρασί από το Μοσχάτο. Αρχές Σεπτεμβρίου τρυγήθηκε το Syrah το οποίο είναι άκρως αρωματικό και γεμάτο ενώ το Ασύρτικο τρυγήθηκε στις 6/9. Μένει πίσω το κοτσιφάλι που αργεί να ωριμάσει και το περιμένουμε με αγωνία.

Τα βλέμματα τώρα είναι στραμμένα στη Μαντινεία και τη Νάουσσα όπου οι τρύγοι έχουν δειλά- δειλά ξεκινήσει. Μείνετε «συντονισμένοι» και εμείς θα σας κρατάμε ενήμερους!

Subscribe to our Newsletter

LOOKING FOR GREAT IDEAS TO BUILD YOUR HOLIDAY AROUND?