Plan your gastronomic visit to Athens including visits to producers, walking food tours, cooking lessons and day trips related to gastronomy

Το Olive Council εγκαινιάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς

Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου επέλεξε τις 26 Νοεμβρίου για τον εορτασμό της ελιάς, το ​»παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης και αρμονίας, το οποίο έχει πλέον εξαπλωθεί στις πέντε ηπείρους και συμβάλλει στη βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και στη διατήρηση των φυσικών πόρων »,…

close-up of brunches of ripe olives at the World Olive Tree Day|

Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου επέλεξε τις 26 Νοεμβρίου για τον εορτασμό της ελιάς, το παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης και αρμονίας, το οποίο έχει πλέον εξαπλωθεί στις πέντε ηπείρους και συμβάλλει στη βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και στη διατήρηση των φυσικών πόρων », δήλωσε ο οργανισμός της Μαδρίτης.

Μεταξύ 2014 και 2016, η έκταση στον κόσμο που φυτεύτηκε με ελαιόδεντρα αυξήθηκε κατά 10%: από 10 εκατομμύρια εκτάρια (24.7 εκατομμύρια στρέμματα) σε 11 εκατομμύρια εκτάρια (27.1 εκτάρια), εκ των οποίων πάνω από 8 εκατομμύρια εκτάρια (19.7 εκατομμύρια στρέμματα) δεν αρδεύονται.

Μια τελετή πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της ΔΟΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας ο εκτελεστικός διευθυντής, Abdellatif Ghedira, διαβάστε μια επίσημη δήλωση σχετικά με τη σημασία των ελαιοδέντρων, τους οφέλη για την υγεία και την περιβαλλοντική τους σημασία.

Αυτό ήταν επίσης το θέμα μιας ταινίας μικρού μήκους που προετοιμάστηκε για το Συνδιάσκεψη COP22: ​»Ελαιόλαδο, ο υγρός χρυσός που βοηθά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

«Ως παράγοντας για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η ελαιοκαλλιέργεια έχει θετική ισορροπία άνθρακα, παγιδεύοντας περισσότερο CO2 στον κύκλο ανάπτυξής της από τα αέρια του θερμοκηπίου που εκπέμπονται στη διαδικασία παραγωγής παρθένης και εξαιρετικά παρθένης ελιάς », σημείωσε ο Ghedira.

«Ελαιόλαδο και επιτραπέζιες ελιές ​»είναι μια αποδεδειγμένη πηγή διατροφής και υγείας, βασικά συστατικά του Μεσογειακή διατροφής και εκτιμάται όλο και περισσότερο από τους πιο γνωστούς σεφ του κόσμου. «

Επιπλέον, ​»Η δράση των πολλών θεραπευτικών τους ιδιοτήτων στην πρόληψη ορισμένων ασθενειών αναγνωρίζεται πλέον ευρέως », όπως δήλωσε η ΔΟΕ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Η τελετή περιλάμβανε ένα αφιέρωμα στον Σιμόν Λάιβε, ο οποίος κατείχε δύο φορές τη θέση του προέδρου της ΔΟΕ και ο οποίος συνέβαλε σημαντικά στις δραστηριότητες του οργανισμού και στην ανάπτυξη του τομέα.

Με την ιδέα να οργανωθεί μια ετήσια γιορτή, η ΔΟΕ δημοσίευσε τον Σεπτέμβριο πρόσκληση υποβολής προτάσεων για επιχορηγήσεις για τη συγχρηματοδότηση της σειράς των ταυτόχρονων εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί από τις χώρες μέλη (οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μέλη της ΔΟΕ).

Στην Ιταλία, η Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς εορτάστηκε σε συνεργασία με την Unaprol με μια ολόκληρη μέρα μελέτης σχετικά με την ανάπτυξη των συστημάτων ποιότητας του ελαιολάδου και τις οικονομικές και περιβαλλοντικές πτυχές των διαδικασιών ονομασίας προέλευσης. Η εκδήλωση συνέπεσε με την εικοστή επέτειο των πρώτων πέντε προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ) για εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο: Aprutino pescarese, Brisighella, Canino, Collina di Brindisi και Sabina.
Στην Αλγερία, ο εορτασμός του WOD 2016 εγκαινιάστηκε από τον Υπουργό Γεωργίας και περιελάμβανε μια επίδειξη της λειτουργίας μιας μονάδας σύνθλιψης και μιας γεύσης του παραγόμενου λαδιού, την οποία ακολούθησαν οι φυτείες ελιών.
Στην Αίγυπτο, πραγματοποιήθηκε σεμινάριο για την ελαιοκαλλιέργεια και το περιβάλλον και τα οφέλη για την υγεία των προϊόντων ελιάς σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας.
Στην Ισπανία, πραγματοποιήθηκε εργαστήριο για ξένους φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Jaén, το οποίο περιελάμβανε μια ομιλία για το ελαιόλαδο, με μια συνεδρία γευσιγνωσίας και διαδηλώσεις μαγειρικής.
Στην Ελλάδα, το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου Καλαμάτας διοργάνωσε συνεδρίες αισθητηριακής ανάλυσης και σεμινάριο για τα οφέλη για την υγεία του ελαιολάδου, τα ποιοτικά πρότυπα οργανοληπτικής και τη διαχείριση ποιότητας.
Στο Μαρόκο, πραγματοποιήθηκε στο Mekn, η πέμπτη έκδοση του Διεθνούς Φόρουμ για το Ελαιόλαδο, με συνέδριο που υπογράμμισε την αξία της βιομάζας της ελιάς ως νέας και ανανεώσιμης πηγής ενέργειας.
Στην Τυνησία, η εκδήλωση επικεντρώθηκε στην επέκταση της περιοχής ελαιοκαλλιέργειας στη χώρα και στη βιωσιμότητα του τομέα. Χιλιάδες ελαιόδεντρα φυτεύτηκαν σε φυτώρια.
Στην Τουρκία, μετά από μια επίσκεψη σε έναν αρχαίο μύλο, οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος στη συγκομιδή μνημειακών ελαιόδεντρων και την εξόρυξη λαδιού σε έναν Τύπο που κρατούσε στο Μουσείο Ελαιόλαδου.
Η Πορτογαλία γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα της Ελιάς με τον πρόεδρο της Casa do Azeite, τον Luís Folque και τον υπουργό Γεωργίας, δασοκομίας και αγροτικής ανάπτυξης, Luís Manuel Capoulas Santos.

Πηγή: oliveoiltimes.com

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑΣ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ page 001 - Gastronomy Tours

Subscribe to our Newsletter

LOOKING FOR GREAT IDEAS TO BUILD YOUR HOLIDAY AROUND?