...

Turismul Culinar sau Calatoriile pentru Placerea Gustului

Un vechi proverb ne invata ca “mancam pentru a trai si nu traim pentru a manca“! Cu toate acestea, sunt atatea situatii si locuri in care placerea gustului da parca un nou sens vietii… Una dintre bucuriile vizitarii altor tari si unul…

Un vechi proverb ne invata ca “mancam pentru a trai si nu traim pentru a manca“! Cu toate acestea, sunt atatea situatii si locuri in care placerea gustului da parca un nou sens vietii…

Una dintre bucuriile vizitarii altor tari si unul din privilegiile celor care ajung sa descopere si experimenteze alte culturi, ramane sansa de a savura mancaruri autentice, feluri de mancare specifice si unice, preparate exact de cei ce le-au ‘inventat’.

Mancarea chinezeasca este cu adevarat autentica in China, le fel cum tzatziki ca in Grecia sau gulas ca in Ungaria, nu gasesti oriunde.

Mancarea Indiana are arome pe care doar in India le descoperi cu adevarat si doar ajuns in Asia de Sud Est vei descoperi gustul si aromele specifice zonei. La fel cum Franta are secretele sale culinare care imbina bucataria tipic Provencala cu cea mediteraneana si cu rafinamentul parizian. Iar Bucovina, pe langa spiritualitatea si frumusetea ei, este o zona in care se mananca bine si traditional si se beau afinata, zmeurata si alte bauturi specifice.

Fie ca esti sau nu un gurmand adevarat, fie ca iti place sa gasesti si sa gatesti noi retete, cu siguranta apreciezi placerea de a descoperi si gusta noi feluri de mancare si noi bauturi specifice.

Exista fara indoiala un interes concret al turistilor legat de mancarea si bauturile traditionale si specifice unei zone in care calatoresc.

Turismul bazat pe experiente, dorinta turistilor de a intelege cultura si specificul unei zone, dau nastere nu doar unor activitati sau atractii turistice ci chiar unui stil sau tip de turism aparte: Turismul Culinar.

Si, ca sa nu suna prea pretentios, i-am spus turismul pentru delectarea gustului!

Mancarurile si bauturile traditionale autentice reprezinta fara indoiala adevarate atractii turistice. Atractii turistice care sunt la dispozitia vizitatorilor tot timpul anului, fara o sezonalitate accentuata si fara sa depinda de anotimp sau starea vremii. E adevarat, exista anumite fructe sau plante care sunt folosite numai intr-o anumita perioada de timp in mancarurile si bauturile proaspete – insa de multe ori mancarurile si mai ales bauturile pot fi conservate sau pastrate mai mult timp pana a fi consumate.

Si sa nu uitam ca mancarea traditionala face parte din experienta autentica pe care o cauta tot mai multi turisti in ziua de azi. Pornind de la celebrele Cine cu specific local si cu un eventual program artistic traditional pana la bucuria de a gati alaturi de gazda si de a face piata cu aceasta ori de a culege din gradina cele necesare, in cel mai agroturistic stil cu putinta.

As paria ca cel putin 1 din 4 turisti participa la activitati cu specific culinar in vacantele lor an de an.

Cati dintre voi cei ce cititi acest articol, si oare cati dintre turistii dvs (daca lucrati in turism) sau dintre potentialii turisti, nu ar fi cel putin interesati de o excursie care sa aiba legaturi cu mancarea si bauturile traditionale ale zonei vizitate?

Mai mult decat atat, sunt convins si afirm fara teama, ca exista o nisa specifica de turisti interesati in mod deosebit de mancarea si bauturile traditionale dintr-o anumita zona.

Ba chiar acestea pot fi chiar motivul principal al vizitei sau al calatoriei.

Spre exemplu, pe Coasta de Azur nu se afla numai destinatii celebre precum Nisa, Cannes sau Monaco.

Mougins este un orasel micut din sud estul Frantei, in departamentul Alpes Maritimes. Cunoscatorii s-ar putea sa stie ca acesta este orasul in care a murit marele Pablo Picasso, insa prea putini romani au fost acolo si stiu ca Mougins este un adevarat paradis gastronomic.

Avand nu mai mult de 16.000 de locuitori, Mougins este un sat traditional francez, cu atmosfera tipic-medievala, inconjurat de paduri, la numai 20 de minute cu masina de Cannes. Ati fi surprinsi probabil sa aflati ca un asemenea mic orasel va asteapta cu peste 50 de restaurante excelente. Majoritatea se afla in centrul localitatii, insa cel mai celebru si renumit, se afla intr-o moara parasita la marginea orasului. Fondatorul renumitului “Moulin de Mougins”, Chef Roger Verge, a atras gurmanzi din intreaga lume cu celebra sa Cuisine de Soleil. Celebrul bucatar Alain Ducasse a lucrat aici in anii 70-80. Actualul bucatar sef de la Moulin de Mougins, Chef Alain Llorca, vine cu experienta acumulata la celebrul Chantecler de la Hotelul Negresco din Cannes.

Daca ati ajuns insa in Mougins, merita sa mai incercati si Restaurantul “Candille”, considerat unul dintre cele mai bune restaurante de pe riviera franceza. Pentru a va menaja bugetul – fiti fara grija – in Mougins veti gasi destule localuri in care sa savurati mancaruri excelente la preturi decente.

Si daca nu sunteti doar un consumator pasionat ci sunteti un bucatar pasionat (amator sau profesionist, nu este atat de important), va recomandam sa ajungeti la “Ecole des Troi Ponts” din Roanne, in Franta.

Roanne se afla la circa 90 km de Lyon, in Valea Loirei, la circa 4 ore de Paris.

L’Ecole des Trois Ponts – Scoala celor trei poduri va ofera oportunitatea sa descoperiti tainele celor doua pasiuni ale francezilor: limba franceza si mancarurile frantuzesti. Cursurile Scolii celor 3 Poduri impletesc jumatate de zi de limba franceza cu jumatate de zi de ore de gastronomie franceza aplicata. Nu e nevoie sa va ingrijorati daca ‘ne parle pas francais’, va puteti inscrie si la un nivel de baza. Studentii sunt incurajati sa vorbeasca in franceaza, in timp ce instructorii vorbesc cel putin ndoua limbi straine.

In cele 6 zile ale unui curs de baza, veti avea ocazia sa mergeti in pietele locale si sa invatati sa alegeti cele mai bune ingrediente, pentru cele mai bune preparate frantuzesti. Veti avea ocazai sa gustati si sa invatati sa pregatiti cele mai bune produse de patiserie, cofetarie, salate si feluri principale traditionale.

Atunci cand vorbim despre Franta si gastronomia franceza nu putem sa uitam de bucataria specific Provencala. Si daca ati indragit feluritele preparate servite in restaurantele din Provence, merita sa le descoperiti secretul. “Le Baou d’Infer” este o scoala de gatit, aflata la 20 de minute cu masina de St Tropez. Aici veti avea ocazia sa capatati increderea in bucatarul provencal din voi, mai degraba decat sa stapaniti detaliile si tehnica rafinata a maestrilor zonei. Locatia este perfecta pentru a invata sa faceti salate provencale si mai ales celebrele specialitati precum: bouillabaisse (supa de peste si crustacee, cu origini in Marseille), aioli (sos din usturoi, ulei de masline si ou) sau salata Nicoise (salata originara din Nice). Cursul va va descoperi msi cateva din secretele deserturilor frantuzesti, de la tartele de ciocolata sau portocale la torturi si souffle-uri.

Am dat doar cateva exemple din gastronomia frantuzeasca! Dar nu putem sari peste specialitatile italienesti: dincolo de celebrele paste si de pizza, va invit la o vizita gastronomica in Bologna si Palermo. Si la o degustare de vinuri din Toscana! Din Italia trebuie sa ajungem si in Spania, unde, in Tara Bascilor, San Sebastian va asteapta cu cateva specialitati delicioase si cu restaurante de neegalat. Iar in Sevillia nu trebuie sa ratati Jamon-ul iberic.

Si daca vorbim despre destinatii turistice extraordinare, care se dovedesc si paradisuri gastronomice speciale, gandul ne poate zbura catre Thailanda, Singapore, India, Turcia, Tunisia si Egypt.

E evident ca mergi in Istanbul in primul rand pentru monumentele spectaculoase, pentru atmosfera specifica si pentru celebrul sau bazar. Insa nu poti sa eviti specialitatile turcesti, fie ca preferi rahatul, sarailiile, kebapul sau alte delicatesuri turcesti sau otomane.
In Grecia mergi pentru peisaje, pentru mare, soare si plaje. Dar si pentru specialitatile gastronomiei grecesti, de la tzatziki, la souvlaki sau la salatele grecesti.

Si cati dintre domni nu si-au propus vreodata sa mearga la Celebrul Oktoberfest din Munich?

Da, e adevarat, exista copii ale Oktoberfest in multe orase din lume, chiar si in Bucurestiul Vechi. Si bere germana, irlandeza, olandeza, ceheasca sau daneza poti bea oriunde in lume. Insa ce poate fi mai placut pentru un iubitor de bere decat sa viziteze Guinness Storehouse in Dublin sau Muzeul Heineken, Amsterdam?

Sau pentru un bautor pasionat de whiskey, nu exista zona mai potrivita pentru degustari si calatorii decat Highland-ul Scotiei! La Edinburghs Whisky Heritage Centre, aflat langa celebrul Castel Edinburgh, veti descoperi cum se fabrica “apa vietii”… O oprire necesara este si la distileria Glenfiddich din Dufftown – autoproclamat capitala whiskyului din intreaga lume. Scotienii se lauda ca aici se fabrica cel mai bun whisky single malt din lume.

Fiindca Tennessee este mai departe decat ne-am dori si distileria batranului Jack Daniels nu ne este la indemana, scotienii nu ne vor dezamagii nicioadata in privinta peisajelor, a mancarurilor traditionale si…mai ales a whiskyului de calitate.

Iata deci ca Turismul Culinar nu se refera neaparat la locuri exotice. Si sa nu intelegeti cumva ca publicul tinta ar fi preponderent masculin si cu o pasiune pentru alcool.

Oare exista femeie pe lumea asta care sa nu iubeasca ciocolata? Si sa nu ne ascundem dupa deget, sunt destui barbati care, desi nu recunosc, ar lasa berea pentru o bucata de ciocolata…

Nu exista copilarie fara ciocolata si nu cred ca exista copil care sa nu fi gustat si indragit vreodata ciocolata – fie ea alba sau neagra. Anii trec si fetitele care cereau intotdeauna a doua portie de tort sau inca o ciocolata incep sa fie atente la silueta… Iar baieteii care nu ar fi schimbat ciocolata cu nimic in lume incep sa descopere alte placeri si sa capete alte vicii…

Cu toate acestea ciocolata ramane o placere pe care nu o uitam niciodata. Si, daca nu plecam in cautarea ei prin lume, o putem descoperi incantati pe acolo pe unde calatorim. Ajunsi in Marea Britanie, putem vizita in Birmingham, Cadbury World. Sau Charbonnel et Walker (producatorul oficial de ciocolata al Casei Regale Britanice) in Londra.

Pasiunea pentru ciocolata, pentru vin, bere, whiskey sau orice fel de mancare, poate deveni un viciu ce se transforma in… deliciu!

Si nu sunt chiar putini cei care sunt gata sau chiar nerabdatori sa calatoreasca pentru a-si urma pasiunea si a-si delecta gusturile.

Cu siguranta, turistii interesati in calatorii cu specific culinar aparte, isi doresc in vacantele lor si experiente turistice diferite: excursii, vizite la muzee, plimbari, viata de noapte, concerte.

Si probabil majoritatea acestor turisti sunt tentati sa-si organizeze calatoriile singuri, cautand pe internet, fara sa stie ca, apeland la un consultant de turism cu experienta, pot castiga si timp si bani, construind impreuna cu acesta sau la sugestile sale, cel mai potrivit itinerariu sau pachet turistic personalizat.

Turismul Culinar reprezinta deci cautarea de experiente culinare unice si delectarea gustului cu mancaruri si bauturi memorabile in calatoriile planificate.

Si n-as vrea ca termenul Culinar sa va duca cu gandul numai turisti gurmanzi, la Master Chefi si la restaurante sofisticate si foarte scumpe. Experientele turistului culinar pot fi legate de orice fel de mancare sau bautura traditionala, fie ea cumparata din piata locala, de la vanzatori ambulanti sau din restaurante de top.

Exista practic 3 tipuri de Turisti cu Interese Culinare:

  • Cei care cauta in mod deliberat astfel de experiente culinare
  • Cei care se bucura de oportunitatea de a gusta din mancarurile si bauturile traditionale din locurile vizitate, desi nu isi aleg destinatiile in functie de acestea
  • Cei care participa in mod intamplator la experiente culinare in calatoriile lor

Fara sa am acces la o statistica, fiindca domeniul sau subdomeniul de TURISM CULINAR este nou in Romania, as putea paria ca turistii cu interese culinare sunt mai bine educati si au un Buget de Calatorie mai mare decat media.

Cu toate acestea, nisa turistilor cu interese culinare are sanse sa creasca fantastic. Daca ii luam in calcul si pe cei care se bucura intamplator sau complementar de experientele culinare, practic oricine are potentialul de a fi un turist cu interese culinare.

De aceea consider ca acest segment de piata turistica poate fi o oportunitate pentru agentiile de turism din Romania si pentru Consultantii de turism.

Nu ma refer numai la oportunitatea de a face turistilor nostri o rezervare la un Restaurant specific sau a le propune o Cina cu specific sau o excurise cu degustare. Si afiniatea romanilor pentru Resorturile All Inclusive ne dovedeste bucuria lor de a se bucura de mancare si bautura in vacante!

Totul tine de experienta anterioara si de asteptarile clientilor, insa un specialist in Turism Culinar ar fi in stare sa realizeze un Program Turistic orientat in principal pe astfel de experiente de incantare a gustului si de descoperire a culturii locale.

Asadar, voi ce parere aveti?

Ca Agenti de Turism – exista o Piata a Turismului Culinar? Sau macar un segment de public interesat in astfel de experiente si Programe dezvoltate in jurul acestui concept?
Ca Turisti – v-ati dori sa gasiti asa ceva pe piata?

Si, daca nu aveti in plan sa plecati undeva saptamanile care vin, daca timpul sau bugetul nu va permit sa descoperiti o destinatie noua, cu tot cu mancarurile si bauturile ei specifice, aveti ocazia sa va bucurati de gusturi si arome traditionale din 3 tari diferitepeste circa 3 saptamani, in doar 3 zile (26-28 aprilie), la numai 170 km de Bucuresti, in PREDEALNu ratati Tabara CALATORII CULINARE, organizata de colega noastra Carmina Nitescu.

Credit foto: unsplash.com
Sursa: turismmarket.com

Subscribe to our Newsletter

LOOKING FOR GREAT IDEAS TO BUILD YOUR HOLIDAY AROUND?